Stressologie

OPLEIDINGEN STRESSOLOGIE

Over stressologie

Stressologie is een nieuwe, uiterst en effectieve methode om stress te verminderen, stressbestendiger te worden, een burn-out te voorkomen of sneller te herstellen van een burn-out -en/of een depressie te verlichten.

In de gebruikelijke benadering van stress, burn-out en depressie staat de psychische invalhoek centraal. Bij stressologie nemen we ook de hormonale aspecten en de relatie met voedingsstoffen mee, dat maakt de aanpak compleet.

Hormonen, de missing link bij stress en burn-out

Zodra er in welke vorm gevaar dreigt en je bang wordt, maakt je lichaam uit voedingsstoffen onmiddellijk stresshormonen aan. Die geven je de energie om te vechten of te vluchten.

Maar als stress langdurig wordt, worden er zoveel voedingsstoffen verbruikt voor de productie van stresshormonen dat er nauwelijks stofjes overblijven om andere hormonen aan te maken, vrouwelijke hormonen bijvoorbeeld, of gelukshormonen (neurotransmitters).

Daardoor ontstaat een hormonale disbalans die klachten kan veroorzaken als uitputting, niet meer helder kunnen denken, nog meer stress, angst, slecht slapen PMS, depressie en burn-out.

Deze hormonale disbalans kan opgelost worden door het aanvullen van de juiste voedingsstoffen. Daardoor worden er nieuwe hormonen aangemaakt, wordt de balans hersteld, verdwijnen klachten en gaan mensen zich veel beter voelen.

Ben jij coach of therapeut en wil jij anderen effectiever begeleiden op het gebied van stressmanagement, burn-out en/of depressie? Wordt dan stressoloog!


We hebben twee opleidingen:

  1. 1. De cursus Toegepaste Stressologie
  2. 2. en de vakopleiding Stressologie en Energiemanagement

In cursus toegepaste stressologie leer je heel praktisch hoe je de stressologiemethode moet toepassen. Je leert de theorie achter de methode, hoe je kunt testen, hoe je de uitslagen moet interpreteren en hoe je eventuele problemen kunt oplossen met de juiste voedingsstoffen.

De vakopleiding is een 20 daagse brede vergaande verdieping door tal van specialisten op van alles wat met de methode stressologie te maken heeft. Ook de vakopleiding is helemaal gericht op praktische toepasbaarheid.


1. CURSUS TOEGEPASTE STRESSOLOGIE

De cursus Toegepaste Stressologie is bedoeld voor therapeuten en coaches die hun bekwaamheid willen verbreden met de uiterst effectieve stressologiemethode.

Het is een hele praktische korte opleiding, in twee klassikale dagen, 2 twee online avondsessies en een online verdiepingslesdag leren Jurgen Spelbos en orthomoleculair therapeut Annemarie Smidt je de methode aan.

Je leert de theorie achter de methode, hoe je kunt testen, hoe je de uitslagen moet interpreteren en hoe je eventuele problemen kunt oplossen met de juiste voedingsstoffen.

Als je nog geen ervaring hebt met het werken met voedingsstoffen is dat geen enkel probleem, we leren je het aan, we werken met een beperkte hoeveelheid stofjes in de methode, je hoeft niet orthomoleculair geschoold te zijn.

Daarnaast is bij de cursus inbegrepen een online lesdag uit de vakopleiding ‘stressologie en energiemanagement’ met orthomoleculair therapeut Casper Beukema waar dieper ingegaan wordt op gelukshormonen (neurotransmitters) en de relatie met voedingsstoffen.

Na afloop ontvang je een certificaat en mag je je (toegepast) stressoloog noemen. En kan je deel uitmaken van onze zeer enthousiaste community, je krijgt er veel leuke collega’s bij!


Inschrijfformulier


Start zaterdag 2 maart 2024

Stressologie is en nieuwe, bijzonder effectieve methode om stress te verminderen, een burn-out te voorkomen – of sneller ervan te herstellen- en/of een depressie te verlichten dan wel op te lossen.

Voor wie?
De opleidingen zijn bedoeld voor therapeuten en coaches die hun vaardigheden willen uitbreiden met de stressologiemethode.

Wat?
In de cursus toegepaste stressologie leer je hoe je de stressologiemethode kunt toepassen op clienten. Je leert de theorie achter de methode, hoe je kunt testen en meten, hoe je een testuitslag moet interpreteren en hoe je eventuele problemen kunt oplossen. De cursus bestaat uit 2 klassikale lesdagen in Maarssen en twee online sessies in de avonduren.

Investering
De investering is 595,- ex btw, inclusief het boek 'Van stress naar geluk (met stressologie)' van Jurgen Spelbos. Verplichte literatuur: 'Alles draait om je hormonen' van Rineke Dijkinga en 'De voedselzandloper' van Kris Verburgh. Je hoeft deze boeken niet aan te schaffen, wel lezen s.v.p.

Waar?
De cursus wordt op locatie gegeven in het Centrum voor Stressologie, bij BizzTribe, Straatweg 30a in Maarssen. Er is volop lekkers maar graag zelf zorgen voor een lunchpakket.

Deelnemers
De groepsgrootte is maximaal 15 deelnemers.

De opleiding is door KTNO geaccrediteerd voor 18,5 EC. Toegepaste Stressologie K12030.


Data en tijden cursus toegepaste stressologie

We starten op zaterdagmorgen 2 maart om 10 uur klassikaal in het Centrum voor Stressologie in Maarssen. Je leert de essentie van de methode die dag, daarna kun je in je eigen tempo de filmpjes bekijken in de leeromgeving waar je na de 2e toegang toe krijgt. 4 filmpjes behoren tot de lesstof, de rest van de inmiddels rijk gevulde omgeving is verdiepingsstof.

Ook de online verdiepingsdag over gelukshormonen (neurotransmitters) uit de vakopleiding is beschikbaar voor je na 2 maart, je kunt er naar kijken wanneer het je uitkomt tijdens (en na) de cursus. Dat geldt ook voor een opname van en eerdere 1ste dag van de cursus.

Op dinsdagavond 19 maart om 20u hebben we de eerste live online Q&A sessie met Jurgen, op woensdagavond 10 april om 20u is de tweede online Q&A sessie van maximaal 2 uur, ook weer met Jurgen.

De praktijkdag (examentraining) en het open boek examen vinden op zaterdag 11 mei van 10 tot plus minus 16.30 uur klassikaal plaats in het Centrum in Maarssen.

Het examen bestaat uit twee delen, het eerste deel beslaat het kunnen afnemen en beoordelen (proeve van bekwaamheid) van 3 tot 5 stress- en gelukshormonentesten die je kunt afnemen bij bekenden of cliënten vanaf 2 maart. We bespreken de uitslagen tijdens de Q&A sessies.

Het tweede deel van het examen is een open boek examen dat je na een ochtend trainen op zaterdag 11 mei in Maarssen kunt doen of in de week erna thuis. Geen stress tijdens deze cursus!


Aanstaande data en tijden

We starten weer met volgende groepen dit jaar, dit zijn de data:

  1. • 2 maart 2024 - 11 mei 2024

Investering

De investering voor de cursus is 595,- euro excl. btw. Als je je via een webinar aanmeldt krijg je 50 euro korting.


Maximum aantal deelnemers

15 personen2. VAKOPLEIDING 'STRESSOLOGIE EN ENERGIEMANAGEMENT' SEIZOEN 2023-2024

Omschrijving

De vakopleiding ‘Stressologie en Energiemanagement’ is een 20 daagse brede en vergaande verdieping op de cursus toegepaste stressologie. Je wordt door tal van specialisten op van alles wat met de methode stressologie te maken heeft onderwezen. Van voeding en spijsvertering tot emotionele gezondheid, van praktische orthomoleculaire oplossingen tot het managen van hormonale en energetische systemen. En nog heel veel meer. Ook de vakopleiding is helemaal gericht op praktische toepasbaarheid.

Docenten

De lesdagen worden gegeven door tal van gerenommeerde specialisten zoals Nienke Gottenbos, Mohammed Boulahrir, Casper Beukema, Francisca van den Berg, Diana English, Peter Paulissen en vele anderen.

Casuïstiek

Naast de lesdagen op locatie worden er ook 4 online avonden met orthomoleculair therapeut en docent Annemarie Smidt aangeboden om aan de hand van casussen uit de praktijk te oefenen met het werken met de voedingsstoffen.

Duur opleiding

Het programma van de vakopleiding duurt 10 maanden, van 8 september 2023 tot en met 8 juni 2024. Lesdagen hebben we altijd op aaneengesloten vrijdagen en zaterdagen. Het programma omvat 20 lesdagen.

Ook op afstand te volgen

Net als de cursus toegepaste stressologie wordt er ook in de vakopleiding via Zoom gepresenteerd door de docenten. De opleiding is dus ook op afstand te volgen als het niet lukt om naar Maarssen af te reizen.

Start

De officiële start is 8 september 2023 maar je kunt daarna instappen wanneer je maar wilt, gemiste dagen kun je terugkijken (de meeste lessen worden professioneel opgenomen) of inhalen na de zomer van 2024.

Cursus vereist

Om de vakopleiding te kunnen volgen moet je wel minimaal de eerste dag van de cursus toegepaste stressologie gevolgd hebben. Als je dat nog niet gedaan hebt is dat geen probleem, de cursus gaat vrijwel elke maand van start met een nieuwe groep. Ook is de eerste dag van de cursus online te volgen op ieder moment dat het je uitkomt.

Toegang lesdagen eerdere seizoenen

Deelnemers aan de vakopleiding krijgen ook toegang tot de opnames van lesdagen uit voorgaande seizoenen in de leeromgeving. Je krijgt dus dubbel waar voor je geld!

Vrijstellingen

Als je relevante andere opleidingen hebt gedaan, orthomoleculaire therapie bijvoorbeeld, kan je in overleg in aanmerking komen voor vrijstellingen van lesdagen. Neem even contact op met Jurgen om dit te bespreken als je denkt dat dit voor jou het geval is.

Losse lesdagen

Mits er plek is zijn lesdagen ook los te volgen, een losse lesdag kost 195,- per dag ex btw. Losse digitale lesdagen uit de afgelopen seizoenen kosten 95 euro per dag ex btw. Neem even contact op als je daar interesse in hebt.

Diploma

Na afloop van de vakopleiding ontvang je als je minimaal 80% van de lesdagen hebt gevolgd een diploma en mag je je gediplomeerd stressoloog noemen.

Investering en vroegboekkorting

De vakopleiding wordt net als voorgaande seizoenen aangeboden voor 3.450 euro ex btw. Voor iedereen die zich inschrijft voor 1 september 2023 geldt een vroegboekkorting van 500 euro, de prijs wordt dan 2.950,- excl. btw. Gespreide betaling is mogelijk. Mits er plek is zijn lesdagen los op locatie of online te volgen, een losse lesdag kost 195,- excl. btw per dag.

Korting op losse lesdagen voor oud deelnemers

Voor iedereen die de vakopleiding in vorige seizoenen heeft gevolgd geldt een korting van 50% op losse lesdagen in het nieuwe seizoen.

Accreditatie

Ook de vakopleiding is geaccrediteerd door KTNO. De aanvraag voor het nieuwe seizoen is in behandeling.
Programma voor seizoen 2023-2024

Dag 1. Voeding: van stress naar geluk en meer energie met de juiste voeding

We weten allemaal dat groenten goed voor ons zijn en dat we eiwitten, vetten en koolhydraten nodig hebben, maar waarom eigenlijk? Voedingsstoffen staan aan de basis van alles wat er in je lichaam gebeurt - het bouwen van spieren, het produceren van hormonen, en ook het maken van gelukshormonen (neurotransmitters). Heb je een tekort, dan gaat je lichaam noodgedwongen de kantjes eraf lopen - het deelt de voedingsstoffen namelijk uit waar ze het hardste nodig zijn (stresshormonen krijgen daarbij altijd voorrang) en beknibbelt op andere vlakken (zoals de aanmaak van gelukshormonen). Deze dag leer je welke voedingsstoffen extra belangrijk zijn in dit opzicht, en hoe je ze binnenkrijgt, want dat lukt velen van ons maar in beperkte mate.
Nienke Gottenbos, auteur, spreker, docent, de Groene Vrouw, de Poepdokter (vrijdag 8 september 2023)


Dag 2. Spijsvertering: darmen en de darm-breinconnectie

Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. En dat klopt: wat er in je darmen gebeurt bepaalt hoe gelukkig je je voelt of juist niet. Je microbioom produceert het grootste gedeelte van de neurotransmitters in je lijf en zorgt dus dat jij lekker in je vel zit. Stress heeft een funeste invloed op de darmflora, we zien stress en darmklachten dan ook vaak hand in hand gaan. Wist je bijvoorbeeld dat chronische stress -letterlijk- het darmslijmvlies verteert? Welke darmbacteriën zijn extra belangrijke voor de gezondheid van je hersenen en schildklier? Welke darmbacteriën zorgen ervoor dat je je sneller, angstig, leeg of depressief voelt? Kortom: deze dag leer je over de spijsvertering, de rol van de darmflora, de darm-breinconnectie en hoe je de meest voorkomende darmklachten aan kunt pakken.
Ir. Ing. Mohammed Boulahrir, natuurgeneeskundige, kPni therapeut, auteur, spreker, docent, Poweracademy (zaterdag 9 september 2023)


Dag 3. Hersengolven: hoe kun je je hersengolven voor je laten werken?

Tijdens deze dag gaan we op een vernieuwende manier in op de link tussen de hersengolven, de hormonen en het energetisch systeem. Hoe de Subconscious Mind, Conscious Mind en Soul Mind een rol spelen bij de hersengolven en daarmee op het stress- en energiesysteem en daarmee de hormoonhuishouding. Tevens krijg je tools en oefeningen om dit zowel bij jezelf als bij jouw cliënten toe te passen en hierbij hun herstel te ondersteunen. We sluiten de dag af met personal readings, altijd heel indrukwekkend.
Diana English, energetisch coach, stressoloog, docent, Spirit Incoporated (vrijdag 13 oktober 2023)


Dag 4. Energie: Hoe kan je meer energie aanmaken met behulp van voedingsstoffen?

Een gebrek aan energie, dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Maar daar is veel aan te doen. Casper neemt je deze dag mee in hoe energie in ons lichaam wordt aangemaakt, we duiken in de wondere wereld van de citroenzuurcyclus, de mitochondriën, de lever als energiecentrale tot en met het belang van bewegen, want ook dat heeft alles te maken met het verhogen van energie, er draait veel om voedingsstoffen maar dat is niet alles natuurlijk.
Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (zaterdag 14 oktober 2023)


Dag 5a. Orthomoleculaire therapie: de interactie voedingstoffen met medicatie

Voedingsstoffen gaan niet altijd goed samen met medicatie, ze kunnen aanslaan op dezelfde receptoren en elkaar dwarszitten als het ware. Vooral antidepressiva zijn berucht, die gaan bijvoorbeeld niet samen met kruiden die goed kunnen helpen bij stress en depressie. Hoe dat nu precies zit en hoe je veilig met reguliere medicatie complementair kunt werken komt voorbij deze ochtend.
Annemarie Smidt, verpleegkundige, orthomoleculair therapeut, stressoloog (vrijdagmorgen 10 november 2023 - 1/2 dag)


Dag 6a. Spijsvertering: Insuline, suikers kapen je brein!

Nog altijd bestaan er veel misverstanden over suiker, en dan met name over alles wat zich als suiker gedraagt in je lichaam. Bloedsuikers (glucose) bijvoorbeeld, die vrijkomen in tijden van stress en die ons de energie geven om te vechten of te vluchten. Maar daarmee net zo hard zorgen voor een instabiele bloedsuikerspiegel. We gaan het hebben over koolhydraten in alle soorten en maten. Want insuline is bedoeld voor hele andere zaken dan alleen maar die bloedsuikerspiegel reguleren. Met deze inzichten kun je niet alleen zelf aan de slag, maar ook jouw klanten.
Lynn Hogendoorn, stressoloog, auteur, grip op gezondheid.nl. (zaterdagmorgen 11 november 2023 ½ dag)


Dag 6b. Trauma’s: inleiding op de biologische natuurwetten achter de Germaanse nieuwe geneeskunde

Als de zoon van de Duitse arts dr. Ryke Hamer in 1978 plotseling verongelukt ontwikkelt zich bij dr. Hamer teelbalkanker. Hamer onderzocht of er een relatie bestond tussen de kanker en het trauma van het overlijden van zijn zoon en kwam, na het bestuderen van duizenden casussen, tot de conclusie dat dat inderdaad het geval was. Dat vormde het begin van een hele andere kijk op het ontstaan en behandeling van kanker, iets wat Hamer buitengewoon duur kwam te staan, hij raakte alles kwijt wat hij eerder opgebouwd had. Behalve zijn revolutionaire theorie waar Jaap ons deze middag kennis mee laat maken.
Jaap Smit, bioresonantie, quantumtouch, hormoontherapeut, stressoloog (zaterdagmiddag 11 november 2023)


Dag 7. Oxytocine, hoe kan je oxytocine boosten?

Oxytocine is een kernwoord bij ontstressen. Als sleutel voor het activeren van het parasympatisch zenuwstelsel is het de directe tegenhanger van adrenaline en cortisol. Terwijl de andere gelukshormonen vanuit voeding en voedingsconcentraten aangevuld kunnen worden, wordt oxytocine vooral aangemaakt door aanraking. Oxytocine ontstrest direct, geeft rust, ondersteunt bij herstel en speelt een cruciale rol bij sociale verbondenheid. Hoe aanraking ontstrest en hoe je dat het beste kunt doen, via de methode Tactiel Stimulering, leert Willfred je deze dag. Direct en praktisch: je kan er de volgende dag gelijk al mee werken.
Willfred de Ligny, docent Tactiel Stimulering aan de School of Touch, stressoloog (vrijdag 15 december 2023)


Dag 8. Orthomoleculair: neurotransmitters, de moleculen van je gedrag

Onze persoonlijkheid en gedragingen worden grotendeels bepaald door neurotransmitters (ook wel gelukshormonen genoemd). Dat zijn stoffen die je zenuwstelsel besturen en daarmee overal invloed op hebben. Casper bespreekt het effect van de verschillende neurotransmitters en welke gevolgen tekorten kunnen hebben. Uiteraard gaan we ook met oplossingen aan de slag om weer in balans te kunnen komen. Je zult merken dat het in kaart brengen van je neurotransmitterprofiel een enorm goede tool is tijdens je consulten. Reken op veel herkenbaarheid bij jezelf en je cliënten!
Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (zaterdag 16 december 2023)


Dag 9. Energie: Trauma's, chakra's en gelukshormonen.

Het oplopen van een trauma gaat je letterlijk niet in je kouwe kleren zitten, de gevolgen van trauma's gaan door vele lagen van het lichaam, hormoonhuishouding, energie en persoonlijkheid heen. Zelfs op het niveau van de chakra’s zijn de gevolgen merkbaar. Tijdens deze dag legt Diana de link tussen de chakraleer, trauma's en gelukshormonen. Hierbij krijg je nog weer andere inzichten en praktische handvatten om deze kennis in de praktijk toe te passen.
Diana English, energetisch coach, stressoloog, Spirit Incorporated (vrijdag 19 januari 2024)


Dag 10. Vrouwelijke hormonen deel 1: alles omtrent de cyclus tot de overgang

Deze dag neemt Francisca jullie mee in de cyclus van de vrouw door het leven heen, van de eerste menstruatie tot en met de overgang en de jaren daarna. Iets wat pas recentelijk de aandacht krijgt dat het verdient. Daarnaast komt het belang van voedingsstoffen aan bod, wat is goed voor je en wat juist niet? En hoe zorg je voor een goede werking van je lever? Erg belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam en je energiehuishouding.
Francisca van den Berg, hormoonspecialist, auteur, oprichter Reset je Hormonen (zaterdag 20 januari 2024)


Dag 11. Orthomoleculair: burn-out, behandeling en begeleiding

Burn-out, een fenomeen waar steeds meer mensen mee te maken krijgen, 1 op de 3 zelfs is de voorspelling voor 2030, dat was in 2015 nog 1 op de 7. Maar wat is een burn-out nu precies en wat is er vanuit de orthomoleculaire geneeskunde aan te doen? Annemarie introduceert het stressologie protocol bij burn-out en komt met een aanpak hoe je mensen met burn-outklachten kunt begeleiden naar herstel door de inzet van een gestructureerde coaching stappenplan in 8 stappen.
Annemarie Smidt, verpleegkundige, orthomoleculair therapeut, stressoloog (vrijdag 9 februari 2024)


Dag 12. Hormonen: de werking van de hormonale assen en de invloed op stress

Onze hormoonhuishouding wordt via verschillende hormoonassen aangestuurd vanuit onze hersenen, vanuit de hypothalamus om precies te zijn. Zo ook de stress-as die vanuit de hypothalamus via een ander deel van je brein, de hypofyse, je bijnieren aanstuurt om stresshormonen aan te maken. Maar de stress-as, die altijd dominant is boven de andere assen om dat stress uiteindelijk om overleven gaat, ontregelt alle andere assen in ons lichaam met vergaande gevolgen. Hoe dit werkt en welke andere assen hierbij betrokken zijn en de invloed van cortisol op ons hormonale systeem en energiehuishouding komt vandaag aan de orde. Plus wat je er aan kunt doen natuurlijk.
Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (zaterdag 10 februari 2024)


Dag 13. Emotionele gezondheid: waarom is de ene mens sneller gestrest dan de andere?

Het antwoord daarop komt voort uit onze jeugd. Early life stress kan in je latere leven een grote rol gaan spelen, net als onverwerkte emoties, niet goed gehecht zijn, een gebrek aan zelfliefde en zo meer. Je emoties zijn bepalend voor je lichamelijke gezondheid én je mentale veerkracht. Sommige emoties zorgen ervoor dat de energie in je lichaam minder goed doorstroomt. De energieblokkades die daardoor ontstaan, maken je langzaam ziek. Deze dag gaat over de oorzaken van energieblokkades en hoe je ze kunt oplossen. Je krijgt ook een antwoord op vragen als: Hoe herken je verschillende overlevingsstrategieën? Hoe zwaar is jouw emotionele rugzak en wat is de invloed hiervan op je leven? Hoe versterk je jouw cognitieve flexibiliteit en waarom speelt dit zo een belangrijke rol bij stress?
Ir. ing. Mohammed Boulahrir, natuurgeneeskundige, kPni therapeut, auteur, spreker, Poweracademy (vrijdag 8 maart 2024)


Dag 14. Breingezondheid: wat kun je doen om jouw brein (en die van je klanten) gezond te houden?

Breingezondheid is in toenemende mate een issue van jewelste aan het worden, nooit eerder waren er zoveel dementerende mensen als nu. Maar hoe doe je dat, je brein gezond houden? Of weer gezond te krijgen? Mohammed neemt jullie vandaag mee in de wondere wereld van het brein. Over neuro inflammatie als gevolg van stress en trauma’s, het belang van positief denken, waarom gezonde vetten zo belangrijk zijn, hoe je neurotransmitters voor je kunt laten werken, waarom slaap zo belangrijk is en wat je kunt doen om goed slapen te bevorderen en waarom je dom wordt van multi-tasken. Ook gaat hij dieper in op belangrijke risicofactoren voor neurodegeneratieve aandoeningen als de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Hoe voorkom je veel klachten en houd je jouw hersenen en die van je klanten in topconditie?
Ir. Ing. Mohammed Boulahrir, natuurgeneeskundige, kPni therapeut, auteur, spreker, docent, Poweracademy (zaterdag 9 maart 2024)


Dag 15. De schildklier: wat is de rol van de schildklier in relatie tot stress en energie?

De werking van de schildklier en schildklierhormonen, dat kan complexe materie zijn. En de relatie met de bijnieren en de energiehuishouding. Er bestaat ook een ‘schildklier-as, ook dat komt voorbij vandaag, ook in relatie tot de stress-as. Als stressologie onvoldoende aanslaat kan er een probleem zijn met de schildklier en/of schildklierhormonen. Hoe kom je daarachter en hoe los je het op met voedingsstoffen?
Kim van Wetten, arts en natuurgeneeskundig arts (integrale geneeskunde) (vrijdag 12 april 2024)


Dag 16. Vrouwelijke hormonen deel 2, de hormoonhuishouding en de invloed van stress.

Francisca gaat je de verbanden laten zien tussen de invloed van stress op de hormonen, oestrogeen, progesteron en testosteron. Waarom raken deze hormonen uit balans? En hoe ontstaan dan de klachten zoals PMS, oestrogeen dominantie, PCOS en overgangsklachten? Ook de relatie tussen overgewicht en hormonen komt aan bod, net zoals de invloed van hormoon verstorende stoffen op ons lichaam.
Francisca van den Berg, hormoonspecialist, auteur, oprichter Reset je Hormonen (zaterdag 13 april 2024)


Dag 17. Psychologie: hoe zit ik er zelf bij als ik anderen ga helpen?.

Majolie is een hele veelzijdige en breed georienteerde psycholoog, zo past ze bijvoorbeeld technieken uit de Japanse krijgsdiscipline Aikido ( letterlijk vertaald: de weg van het samenkomen met Ki) in haar therapie toe. Dit wordt geen dagje stilzitten en alleen maar luisteren, we gaan aan het werk, oefenen op elkaar, al zullen er geen stokken aan te pas komen. Dus typisch zo’n dag om naar Maarssen te komen. Het ontwikkelen van veerkracht is een van de thema’s vandaag, maar ook Heartmath komt aan de orde en wat je zelf kunt doen om er maximaal te zijn voor jouw klanten. Wat kun je doen om mensen op een ontspannen en energieke manier in hun werk en in hun leven te laten stilstaan en bewegen, daar gaat het allemaal om vandaag
Majolie Grooters, psycholoog, toegepast stressoloog Intermenso (vrijdag 3 mei 2024)


Dag 18a. Orthomoleculair: adaptogene kruiden, hoe kan je die familie van kruiden inzetten voor minder stress en meer energie?

Adaptogene kruiden, deze familie van kruiden is relatief onbekend. Hoog tijd dat daar verandering in komt want je kunt er van alles mee, van stress verminderen en stressbestendiger worden tot het aanmaken van meer gelukshormonen (neurotransmitters). En het verhogen van je ‘Qi’ (Chi, levenskracht) niet te vergeten, ze kunnen kracht, aanpassingsvermogen en energie geven. Sterker nog, je kunt zelfs fysiek verjongen met deze kruiden en nog veel meer, het komt allemaal aan bod op deze ochtend.
Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (zaterdagochtend 4 mei 2024)


Dag 18b. Gedrag: hoe kan je ingesleten patronen doorbreken?

We hebben allemaal vaste patronen, iedereen weer verschillende. Dat is logisch want ons brein houdt van herhaling, en juist niet van verandering. Daarom kan alleen al het bewust worden van die patronen verwarrend werken, laat staan als je die patronen wilt doorbreken want dat kan nodig zijn, lang niet alle vaste patronen zijn goed voor je. Denk aan verslavingen bijvoorbeeld, aan suiker, aan medicijnen of wat dan ook. Maar hoe pak je dat doorbreken nu het beste aan?
Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (zaterdagmiddag 4 mei 2024)


Dag 19. Persoonlijkheid: het enneagram

Het enneagram is een eeuwenoud bewezen hulpmiddel dat systemisch inzicht geeft in jou als mens. Je kwaliteiten, je valkuilen, je fixaties en het proces waar je in zit. Maar ook de hulp die vanuit essentie voor je klaarstaat en de ontwikkelingsmogelijkheden die je duidelijk zullen worden na deze opleidingsdag. Peter laat zien dat je het zelfs kunt koppelen aan de DSM5, het classificatiesysteem voor psychische aandoeningen. Het kan jouw tool worden om meer inzicht te krijgen in tal van verschillende psychische mechanismen. Maar het gaat allemaal nog verder, het is zelfs zo dat de verschillende types binnen het enneagram verschillende behoeftes hebben aan specifieke voedingsstoffen voor hun geestelijke en psychische gezondheid, ook dat komt voorbij in deze lesdag.
Peter Paulissen, westerse en oosterse geneeskunde, acupuncturist, orthomoleculair therapeut, enneagrammoloog (vrijdag 7 juni 2024)


Dag 20. Zenuwstelstel: hoe kun je met een reset klachten verhelpen?

Als ons autonoom zenuwstelsel optimaal functioneert heb je géén mentale, emotionele of lichamelijke klachten. Als je energetisch systeem een positieve magneetwerking heeft dan leef je volgens je zielsplan. We bespreken deze dag de werkingsprincipes van ons zenuwstelsel en energetisch systeem. Met de Healing Reset Methode zijn alle verstoringen in deze systemen te (zelf-) resetten. Marcel laat je individueel ervaren wat resetten van je systeem is. Hij leert je een zelf resettap-proces wat het functioneren van je autonoom zenuwstelsel en energetisch systeem optimaliseert. Deze methode is ook heel goed toepasbaar op je klanten.
Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (zaterdag 10 februari 2024)


Overige Informatie

Voorwaarde voor deelname: Dag 1 van de cursus toegepaste stressologie gevolgd hebben (kan ook online in eigen tijd)

Lesdagen: 1 keer per maand een vrijdag en zaterdag (aaneengesloten) van 10u tot 16.00/16.30

Lesdag: 10u tot 12.30, half uur pauze, 13.00 tot 16.00-16.30

Locatie: Centrum voor Stressologie (bij BizzTribe) Straatweg 30a in Maarssen

Projectie: Eigen PC via zoom

Lunch: Er is volop lekkers maar graag zelf zorgen voor een lunchpakket

Prijs: 3.450,- (bij inschrijving voor 1 september 2023 500 euro vroegboekkorting: 2.950,-)

Prijs per les: Losse lesdagen zijn te volgen als er ruimte is op de locatie of via Zoom (prijs: 195,- per dag).

Overnachten: Suggesties: Logement Swaenenvecht in Oud Zuilen (5 min met de auto), Logement aan de Vecht in Breukelen (10 min), Bed & Breakfast Geesberge in Maarssen (10 min), Van der Valk Breukelen (10 min).


Certificaat/diploma - accreditatie

Level 1 - Opleiding toegepaste stressololgie: Door KTNO geaccrediteerd voor 18,5 EC. Toegepaste Stressologie K12030. Je ontvangt een certificaat Toegepast Stressoloog na afronding.

Level 2 - Vakopleiding stressologie: Met de duur van 20 dagen is in 2022 door KTNO geaccrediteerd voor 29 EC, dat zal hoger worden, de aanvraag is nog in behandeling). Je ontvangt en diploma Stressologie na afronding.