Stressologie

OPLEIDINGEN STRESSOLOGIE

Stressologie is een nieuwe, uiterst en effectieve methode om stress te verminderen en stressbestendiger te worden, een burn-out te voorkomen of sneller te herstellen van een burn-out -en/of een depressie te verlichten dan wel op te lossen.

Ben jij coach of therapeut en wil jij anderen effectiever begeleiden op het gebied van stressmanagement en/of depressie? Wordt dan Stressoloog!

We hebben twee opleidingen, de cursus Toegepaste Stressologie en de vakopleiding Stressologie en Energiemanagement.


Waarom een opleiding tot Stressoloog?

“Langdurige of chronische stress kan leiden tot een burn-out. Een op de vijf tot vier werkenden krijgt er mee te maken, dat was een paar jaar geleden nog een op de zeven, het probleem wordt nog altijd groter en groter. Vooral stress onder jonge mensen neemt hand over hand toe.

En dan te bedenken dat een burn-out maar een van de dingen is die je van chronische stress kunt krijgen, je kunt er ook ziek van worden of depressief en nog veel meer ellende, tekorten aan gelukshormonen bijvoorbeeld. Letterlijk iedereen met langdurige stress loopt tekorten op aan gelukshormonen ontdekte ik toen ik mensen ging helpen om van hun stress of depressie af te komen. En dat kan leiden tot klachten als vermoeidheid, een verlies aan daadkracht, zelfvertrouwen en libido, niet meer helder kunnen denken, vergeetachtigheid, stress, onrust, opgejaagd gevoel, angst, pijnklachten, PMS, darmklachten, slecht slapen, depressie en nog veel meer wat je niet wilt hebben. Allemaal klachten die met de stressologiemethode te verlichten of zelfs te verhelpen zijn.

Veel mensen zijn in gevecht met kwalen of ziekten maar realiseren zich niet dat dat vechten stress geeft. En dat dat juist een herstel belemmert, ik weet daar helaas alles van. Wilskracht en doorzettingsvermogen kunnen heel slecht uitpakken als je gestrest bent. Pas toen ik stopte met vechten tegen ziek zijn en de daarmee gepaarde stress losliet en daarvoor in de plaats goed voor mijn lichaam ging zorgen, begon ik te herstellen. Mijn burn-outklachten gingen over, mijn depressie verdween, tinnitus verminderde aanzienlijk en de hyperacusis loste op en ik ging me beter voelen dan ooit tevoren.

Maar voor ik zover was had ik vele trajecten doorlopen en van alles zelf onderzocht. Uiteindelijk is er een methode ontstaan die ik ‘Stressologie’ heb genoemd. Stressologie onderscheidt zich van andere methoden tegen stress en burn-out door het uitgangspunt: het draait bij stress en depressie vooral om hormonen, om stresshormonen en om ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters). Stress veroorzaakt een verstoorde hormoonhuishouding, te veel stresshormonen en te weinig gelukshormonen. En dat is op te lossen met de juiste voedingsstoffen, daarmee kun je alles weer in balans brengen. Het is allemaal veel meer biologie dan psychologie. Als ik zelf naar een stressoloog had kunnen gaan was me veel ellende bespaard gebleven.

Ik schreef het boek Van stress naar geluk (met stressologie) dat in juni 2020 uitkwam. Het is de opvolger van Minder stress met stressologie uit 2018. In het nieuwe boek wordt de stressologiemethode uiteengezet, een methode die in de praktijk zeer effectief is gebleken, niet alleen bij stress en burn-out, ook bij depressie en vele andere klachten.

De opleiding tot stressoloog is opgezet om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen om van hun stress of depressie af te komen en gelukkiger te worden, want dat kan echt!”.

Jurgen Spelbos


CURSUS TOEGEPASTE STRESSOLOGIE

De cursus Toegepaste Stressologie is bedoeld voor therapeuten en coaches die hun bekwaamheid willen verbreden met de uiterst effectieve stressologiemethode. Het is een hele praktische korte opleiding, in twee klassikale dagen en 2 twee online sessies leert Jurgen je de methode aan. Na afloop ontvang je een certificaat en mag je je Stressoloog (toegepast) noemen. En kan je deel uitmaken van onze zeer enthousiaste community, je krijgt er veel leuke collega’s bij!

Inschrijfformulier
Start zaterdag 3 december 2022

Stressologie is en nieuwe, bijzonder effectieve methode om stress te verminderen, een burn-out te voorkomen – of sneller ervan te herstellen- en/of een depressie te verlichten dan wel op te lossen.

Voor wie?
De opleidingen zijn bedoeld voor therapeuten en coaches die hun vaardigheden willen uitbreiden met de stressologiemethode.

Wat?
In de cursus toegepaste stressologie leer je hoe je de stressologiemethode kunt toepassen op clienten. Je leert de theorie achter de methode, hoe je kunt testen en meten, hoe je een testuitslag moet interpreteren en hoe je eventuele problemen kunt oplossen. De cursus bestaat uit 2 klassikale lesdagen in Maarssen en drie online sessies in de avonduren.

Investering
De investering is 595,- ex btw, inclusief het boek 'Van stress naar geluk (met stressologie)' van Jurgen Spelbos. Verplichte literatuur: 'Alles draait om je hormonen' van Rineke Dijkinga en 'De voedselzandloper' van Kris Verburgh. Je hoeft deze boeken niet aan te schaffen, wel lezen s.v.p.

Waar?
De cursus wordt op locatie gegeven in het Centrum voor Stressologie, bij BizzTribe, Straatweg 30a in Maarssen. Er is volop lekkers maar graag zelf zorgen voor een lunchpakket.

Deelnemers
De groepsgrootte is maximaal 15 deelnemers.

De opleiding is door KTNO geaccrediteerd voor 18,5 EC. Toegepaste Stressologie K12030.


Data en tijden

We starten op zaterdagmorgen 3 december 2022 om 10 uur klassikaal in het Centrum voor Stressologie in Maarssen. Je leert de essentie van de methode die dag, daarna kun je in je eigen tempo de filmpjes bekijken in de leeromgeving waar je na de 3e toegang toe krijgt. 4 filmpjes behoren tot de lesstof, de rest van de inmiddels rijk gevulde omgeving is verdiepingsstof, geen examenstof. Van de eerste dag in de cursus staat ook een opname in de online leeromgeving, je kunt alles op je gemak terugkijken na 3 december. Op woensdagavond 21 december om 20u hebben we de eerste online Q&A sessie met Jurgen, op dinsdagavond 10 januari om 20u is de tweede online Q&A sessie van maximaal 2 uur, ook weer met Jurgen. De praktijkdag (examentraining) en het examen vinden op zaterdag 11 februari van 10 tot plus minus 16.30 uur klassikaal plaats in het Centrum in Maarssen. Het examen bestaat uit twee delen, het eerste deel beslaat het kunnen afnemen en beoordelen (proeve van bekwaamheid) van 3 tot 5 gelukshormonentesten die je kunt afnemen bij bekenden of cliënten vanaf 3 december. We bespreken de uitslagen tijdens de Q&A sessies. Het tweede deel van het examen is een openboek examen dat je op 11 februari in Maarssen kunt doen of in de week erna thuis. Na afloop van de dag is er een borrel voor de liefhebbers!


Aanstaande data en tijden

We starten weer met volgende groepen dit jaar, dit zijn de data:

  • 3 december 2022 – 11 februari 2023
  • 14 januari 2023 - 18 maart 2023

Investering

De investering voor de cursus is 595,- euro ex btw. Als je je via een webinar aanmeldt kun je 50 euro korting krijgen.


Maximum aantal deelnemers:

15 personen


VAKOPLEIDING 'STRESSOLOGIE EN ENERGIEMANAGEMENT' SEIZOEN 2022-2023

De vakopleiding ‘Stressologie en Energiemanagement’ is een verbreding en verdieping op de cursus Toegepaste Stressologie. Voor diegenen die de cursus nog niet gedaan hebben en die wel de vakopleiding willen doen wordt een week voor aanvang, op zaterdag 10 september, de cursus gegeven. Als dat niet lukt overleggen we hoe daar een mouw aan te passen is, het is voor de vakopleiding belangrijk dat je weet hoe je met de juiste voedingsstoffen stress kunt verlichten, stressbestendiger en energieker kunt worden en hoe je meer ‘gelukshormonen’(neurotransmitters) kunt aanmaken, dat is de basis onder Stressologie.

Het programma van de vakopleiding duurt 10 maanden, lesdagen hebben we altijd op aaneengesloten vrijdagen en zaterdagen. Je kunt instappen wanneer je maar wilt, gemiste dagen kun je inhalen na de zomer van 2023.

We hebben ervoor gekozen om geen afsluitend examen te organiseren na afloop van de opleiding. Daarvoor in de plaats resumeren we in de inhoud van elke lesdag aan het einde van de dag. Om in aanmerking te komen voor het diploma is een minimale aanwezigheid van 80% vereist.

De vakopleiding wordt aangeboden voor 3.450 euro, bij inschrijving voor 1 september 2022 geldt een vroegboekkorting, de opleiding kost dan 2.950 euro. Gespreide betaling is mogelijk. Mits er plek is zijn lesdagen los te volgen, een losse lesdag kost 195,- per dag. Losse digitale lesdagen uit het afgelopen seizoen kosten 95 euro per dag. Neem even contact op als je daar interesse in hebt.

Toegepaste Stressologie. We starten met een training toegepaste stressologie van 4 dagen, waarvan je de opgedane kennis direct in de praktijk kunt toepassen. De opleiding bestaat uit 2 klassikale bijeenkomsten en 4 digitale videolessen met opvolgende Q&A’s met Jurgen Spelbos. Na het met succes afronden van de training mag je je toegepast stressoloog noemen, verbonden aan het Centrum voor Stressologie.


Dit is het programma voor seizoen 2022-2023

Hersengolven: Hoe kun je je hersengolven voor je laten werken?
Tijdens deze dag gaan we op een vernieuwende manier in op de link tussen de hersengolven, de hormonen en het energetisch systeem. Hoe de Subconscious Mind, Conscious Mind en Soul Mind een rol spelen bij de hersengolven en daarmee op het stress en energie systeem en hormonen. Tevens krijg je tools en oefeningen om dit zowel bij jezelf als bij jouw cliënten toe te passen en hierbij hun herstel te ondersteunen.

Diana English, energetisch coach, stressoloog, docent, Spirit Incoporated (16 september 2022)

Energie: Hoe kan je meer energie aanmaken?
Een gebrek aan energie, dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Maar daar is veel aan te doen. Casper neemt je deze dag mee in hoe energie in ons lichaam wordt aangemaakt, we duiken in de wondere wereld van de citroenzuurcyclus, de mitochondrien, de lever als energiecentrale tot en met het belang van bewegen, want ook dat heeft alles te maken met het verhogen van energie.

Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (17 september 2022)

Voeding: Voed je brein, van stress naar geluk met de juiste voeding
We weten allemaal dat groenten goed voor ons zijn, maar waarom eigenlijk? Voedingsstoffen staan aan de basis van alles wat er in je lichaam gebeurt - het bouwen van spieren, het produceren van hormonen, en het maken van neurotransmitters. Heb je een tekort, dan gaat je lichaam noodgedwongen de kantjes eraf lopen - het deelt de voedingsstoffen uit waar ze het hardste nodig zijn (stress krijgt altijd voorrang) en beknibbelt op andere vlakken (zoals de aanmaak van neurotransmitters). Deze dag leer je welke voedingsstoffen extra belangrijk zijn in dit opzicht, en hoe je ze binnenkrijgt.

Nienke Gottenbos, auteur, spreker, docent, de Groene Vrouw, de Poepdokter (14 oktober 2022)

Neurotransmitters: De moleculen van je gedrag
Onze persoonlijkheid en gedragingen worden grotendeels bepaald door neurotransmitters: stoffen die je zenuwstelsel besturen en daarmee overal invloed op hebben. Deze dag kijken we naar het effect van de verschillende neurotransmitters en welke gevolgen een tekort kunnen hebben. Uiteraard gaan we ook met oplossingen aan de slag om weer in balans te kunnen komen. Je zult merken dat deze verdeling in kaart brengen een enorm goede tool is tijdens je consulten. Reken op veel herkenbaarheid bij jezelf en je cliënten!

Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (15 oktober 2022)

Darmen en de darm-breinconnectie
De relatie tussen stress, geluk en darm(klacht)en. Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. En dat klopt: wat er in je darmen gebeurt bepaalt hoe gelukkig je je voelt. En hoe goed je je kunt concentreren, hoe lekker je in de flow kunt werken, hoe goed je dingen onthoudt en hoe stressbestendig je bent. Je microbioom produceert het grootste gedeelte van de neurotransmitters in je lijf en zorgt dus dat jij lekker in je vel zit. Stress heeft een funeste invloed op de darmflora, en we zien stress en darmklachten dan ook vaak hand in hand gaan. Deze dag leer je over de spijsvertering, de rol van de darmflora en hoe je de meest voorkomende darmklachten aan kunt pakken.

Nienke Gottenbos, auteur, spreker, docent, de Groene Vrouw, de Poepdokter (11 november 2022)

Insuline: suikers kapen je brein!
Nog altijd bestaan er veel misverstanden over suiker, en dan met name over alles wat zich als suiker gedraagt in je lichaam, bloedsuikers (glucose) bijvoorbeeld, die vrijkomen in tijden van stress. Maar daarmee net zo hard zorgen voor een instabiele bloedsuikerspiegel. We gaan het hebben over koolhydraten in alle soorten en maten. Want insuline is bedoeld voor hele andere zaken dan alleen maar die bloedsuikerspiegel reguleren. Met deze inzichten kun je niet alleen zelf aan de slag, maar ook jouw klanten.

Lynn Hogendoorn, stressoloog (toegespast), auteur, grip op gezondheid.nl. (12 november 2022 - 1/2 dag)

Orthomoleculair: interactie voedingstoffen-medicatie
Voedingsstoffen gaan niet altijd goed samen met medicatie, ze kunnen aanslaan op dezelfde receptoren en elkaar dwarszitten als het ware. Hoe dat nu precies zit en hoe je veilig met reguliere medicatie complementair kunt werken komt voorbij in deze middag.

Annemarie Smidt, verpleegkundige, orthomoleculair therapeut, stressoloog (12 november 2022 - 1/2 dag)

Trauma’s, effecten op het energetisch & hormonaal systeem
Het is algemeen bekend dat trauma’s een effect hebben op het emotioneel, mentaal en fysiek systeem. Echter trauma’s hebben ook een effect op het energetisch systeem, wat zich kan manifesteren in gedragspatronen en allerlei klachten op de andere gebieden. Tijdens deze dag gaan we op een praktisch toepasbare manier hierop in waardoor je vanuit een ander perspectief een aanvulling krijgt in de het werken met en behandelen van jouw cliënten.

Diana English, energetisch coach, stressoloog, docent, Spirit Incorporated (9 december 2022)

Oxytocine, hoe kan je oxytocine boosten?
Oxytocine is een kernwoord bij ontstressen. Als sleutel voor het activeren van het para-sympathisch zenuwstelsel is het de directe tegenhanger van adrenaline en cortisol. Terwijl de andere gelukshormonen vanuit voeding en voedingsconcentraten aangevuld kunnen worden, wordt oxytocine vooral aangemaakt door aanraking. Oxytocine ontstrest direct, geeft rust, ondersteunt bij herstel en speelt een cruciale rol bij sociale verbondenheid. Hoe aanraking ontstrest en hoe je dat het beste kunt doen, via de methode Tactiel Stimulering, leer je je deze dag. Direct en praktisch: je kan er de volgende dag gelijk al mee werken.

Emmy en Willfred de Ligny, docenten Tactiel Stimulering aan de School of Touch, stressologen (10 december 2022)

Orthomoleculair: stressologie in de praktijk
Tijdens deze dag komen verschillende problemen waar we in de praktijk dikwijls tegenaan lopen aan bod. Hoe zet je voedingsstoffen in om zwanger te raken bijvoorbeeld, of tijdens de zwangerschap en/of periode van borstvoeding. En hoe kun je ze inzetten bij kinderen? En bij kinderen met ADHD of andere klachten. Wat kun je doen bij mensen die uitgeput zijn en geen energie meer hebben, die problemen hebben met slapen en/of depressief zijn? Dit en nog veel meer komt allemaal voorbij in deze praktijkdag.

Annemarie Smidt, verpleegkundige, orthomoleculair therapeut, stressoloog (6 januari 2023)

Hormonen, alles omtrent de cyclus tot de overgang
Deze dag neemt Francisca jullie mee in de cyclus van de vrouw door het leven heen, van de eerste menstruatie tot en met de overgang en de jaren daarna. Iets wat pas recentelijk de aandacht krijgt dat het verdient. Daarnaast komt het belang van voedingsstoffen aan bod, wat is goed voor je en wat juist niet? En hoe zorg je voor een goede werking van je lever? Erg belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam.

Francisca van den Berg, hormoonspecialist, auteur, oprichter Reset je Hormonen (7 januari 2023)

Adaptogene kruiden, wat kan je er allemaal mee?
Adaptogene kruiden, deze familie van kruiden is relatief onbekend. Hoog tijd dat daar verandering in komt want je kunt er van alles mee, van stress verminderen en stressbestendiger worden tot het aanmaken van meer gelukshormonen (neurotransmitters). En het verhogen van je ‘Qi’ (Chi, levenskracht) niet te vergeten, ze kunnen kracht, aanpassingsvermogen en energie geven. Sterker nog, je kunt zelfs fysiek verjongen met deze kruiden en nog veel meer, het komt allemaal aan bod op deze dag.

Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (17 februari 2023)

Energiemanagement & bewust het onderbewustzijn inzetten
Deze dag bestaat uit twee delen. Deel 1: Als stressoloog/therapeut/behandelaar krijg je te maken met veel indrukken en de energie uitwisseling met jouw cliënten. Hoe manage je jouw energie gedurende een dag met cliënten? Je krijgt oefeningen en tips om je hiervan bewust te worden en dit gedurende de dag snel in te zetten. Deel 2: Het onderbewustzijn speelt een rol in de indrukken die je van cliënten. Hoe zet je deze bewust in als aanvulling tijdens afspraken en filter je wat je opvangt? Dit gaan we dus leren.

Diana English, energetisch coach, stressoloog, docent, Spirit Incorporated (18 februari 2023)

Hart en vaten: hoe oud ben je van binnen?
Deze dag staat in het teken van wat stress betekent voor je hart en bloedvaten en wat je kunt doen om gezond te blijven of gezonder te worden. We gaan praktisch aan de slag met meetapparatuur om fysieke en mentale stress in kaart te brengen. Daarnaast staan we stil bij de rol van laaggradige ontstekingen en wat dat betekend voor stress op cellulair niveau. We geven uitleg over hoe je dit in kaart kan brengen middels een bloedtest en wat je kan doen om je lichaam te beschermen. Deze scholingsdag bevat praktische oefeningen, praktijkervaringen en advies met betrekking tot orthomoleculaire- en fytotherapeutische advisering.

Rob van der Ven, docent, vasculair therapeut, oprichter Hearthealth.nl (10 maart 2023)

Hormonen, de vrouwelijke hormoonhuishouding en de invloed van stress!
Francisca gaat je de verbanden laten zien tussen de invloed van stress op de hormonen, oestrogeen, progesteron en testosteron. Waarom raken deze hormonen uit balans? En hoe ontstaan dan de klachten zoals PMS, oestrogeen dominantie, PCOS en overgangsklachten? Ook de relatie tussen overgewicht en hormonen komt aan bod, net zoals de invloed van hormoonverstorende stoffen op ons lichaam.

Francisca van den Berg, hormoonspecialist, auteur, oprichter Reset je Hormonen (11 maart 2023)

Natuurgeneeskunde: minder stress, meer energie met voedingsstoffen
Deze dag staat in het teken van de producten waar we mee werken. Waar je ergens anders ‘gewoon’ met rhodiola of 5 HTP aan de slag zou gaan maakt Inner Vitamins formules, formules om rhodiola of 5 HTP (of andere stofjes) nog beter te laten werken. Dit kan door er andere stofjes aan toe te voegen, paddenstoelen bijvoorbeeld. Stefan en Delroy gaan in op de producten, de verschillende stoffen en hun werking.

Stefan Gyarmathy (natuurgeneeskundig-, orthomoleculair- en kPNI therapeut) en Delroy Humphreys (natuurgeneeskundig therapeut) (14 april 2023)

Hormonen: de werking van de hormonale assen
Onze hormoonhuishouding wordt via verschillende hormoonassen aangestuurd vanuit onze hersenen, vanuit de hypothalamus om precies te zijn. Zo ook de stress-as die vanuit de hypothalamus via een ander deel van je brein, de hypofyse, je bijnieren aanstuurt m stresshormonen aan te maken. Maar de stress-as ontregelt alle andere assen in ons lichaam met vergaande gevolgen. Hoe dit werkt en welke andere assen hierbij betrokken zijn en de invloed van cortisol op ons hormonale systeem en energiehuishouding komt vandaag aan de orde. Plus wat je er aan kunt doen natuurlijk.

Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (15 april 2023)

De schildklier: wat is de rol van de schildklier?
De werking van de schildklier en schildklierhormonen, dat kan complexe materie zijn. En de relatie met de bijnieren en de energie huishouding. Als stressologie onvoldoende aanslaat kan er een probleem zijn met de schildklier en/of schildklierhormonen. Hoe kom je daar achter en hoe los je het op met voedingsstoffen?

Kim van Wetten, arts en natuurarts (integrale geneeskunde) (12 mei 2023)

Gedrag: hoe kun je vaste patronen doorbreken?
We hebben allemaal vaste patronen, iedereen weer verschillende. Dat is logisch want ons brein houdt van herhaling, en juist niet van verandering. Daarom kan alleen al het bewust worden van die patronen verwarrend werken, laat staan als je die patronen wilt doorbreken want dat kan nodig zijn, lang niet alle vaste patronen zijn goed voor je. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Dat komt aan de orde tijdens de laatste lesdag van dit seizoen.

Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine (13 mei 2023)

Zenuwstelstel: hoe kun je met een reset klachten verhelpen?
Als ons autonoom zenuwstelsel optimaal functioneert heb je géén mentale, emotionele of lichamelijke klachten. Als je energetisch systeem een positieve magneetwerking heeft dan leef je volgens je zielsplan. We bespreken deze dag de werkingsprincipes van ons zenuwstelsel en energetisch systeem. Met de Healing Reset Methode zijn alle verstoringen in deze systemen te (zelf-) resetten. Iedereen laat ik individueel ervaren wat resetten van je systeem is. Ik leer je een zelf resettap-proces wat het functioneren van je autonoom zenuwstelsel en energetisch systeem optimaliseert.

Marcel Heijnes, alchemist, natuurgeneeskundige, grondlegger Healing Reset Methode (16 juni 2023)

Energie: van aura’s tot mediumschap
Vandaag tijdens de laatste dag van de opleiding gaan we werken met energie. We hebben allemaal weleens gehoord van aura’s, energievelden om ons heen, maar heb je die weleens gezien? Zo nee, dan komt daar vandaag verandering in. Dat geldt ook voor verschillende staten van bewustzijn die je kunt ervaren en voor energetisch werk. We sluiten de opleiding af met een demonstratie readings en mediumschap, want Diana is niet alleen energetisch coach en stressoloog, ze is ook medium, en een hele goede ook!

Diana English, energetisch coach, stressoloog, docent, medium, Spirit Incorporated (17 juni 2023)


Overzicht masterclasses

1. Peter de Vroed - Hoe maak ik meer omzet bij meer klanten?
2. Rob Baijens - Meer klanten werven door slim gebruik te maken van social media
3. Diana English - Workshop readings en mediumschap
4. Anja van Onna - De kracht van de psyche om van stress naar geluk te komen
5. Margriet de Rijk - Lichaamswijsheid, leren luisteren naar je lichaam
6. Luz Dary Schilt - Van stress naar geluk met ademhalingstechnieken
7. Anke Verhagen - Grip op je cyclus
8. Nanneke de Vos - Let food be thy medicine and medicine be thy food
9. Krijna Klopman - Hoe kun je met systemisch werk van stress naar geluk komen?
10. Anita Krijnen - Wat komt er kijken bij een praktijk in de praktijk?
11. Yvonne Vendrig - Workshop Liquid breath
12. Anja Janssen - Workshop Kundalini Flow ActivationW
13. William Cortvriendt - Ketogeen en intermittend fasting

Lesdagen seizoen 2021-2022 zijn digitaal beschikbaar voor 95,- euro per lesdag

De afgelopen jaargang is professioneel opgenomen en je kunt de lesdagen online alsnog volgen. Je kunt de hele opleiding afnemen, de kosten daarvoor zijn 1.495,- euro, of losse dagen, die kosten 95,- euro. Je krijgt dan toegang tot de leeromgeving en kunt de dagen onbeperkt terugkijken. En dat is een aanrader, het was een prachtige editie, de eerste jaargang van de vakopleiding! Je vindt hieronder het volledige programma 2021-2022.


Programma seizoen 2021-2022 (opnames digitaal beschikbaar a 95 euro)

Voeding: Voed je brein, van stress naar geluk met de juiste voeding
We weten allemaal dat we onze groenten op moeten eten, maar waarom eigenlijk? Voedingsstoffen staan aan de basis van alles wat er in je lichaam gebeurt - het bouwen van spieren, het produceren van hormonen, en het maken van neurotransmitters. Heb je een tekort, dan gaat je lichaam noodgedwongen de kantjes eraf lopen - het deelt de voedingsstoffen uit waar ze het hardste nodig zijn (stress krijgt altijd voorrang) en beknibbelt op andere vlakken (zoals de aanmaak van neurotransmitters). Deze dag leer je welke voedingsstoffen extra belangrijk zijn in dit opzicht, en hoe je ze binnenkrijgt.

Nienke Gottenbos, de groene vrouw

Darmen: De Darm-brein-connectie, de relatie tussen stress, geluk en darm(klacht)en
Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. En dat klopt: wat er in je darmen gebeurt, bepaalt hoe gelukkig je bent. En hoe goed je je kunt concentreren, hoe lekker je in de flow kunt werken, hoe goed je dingen onthoudt - en hoe stressbestendig je bent. Je microbioom produceert het grootste gedeelte van de neurotransmitters in je lijf en zorgt dus dat jij lekker in je vel zit. Stress heeft een funeste invloed op de darmflora, en we zien stress en darmklachten dan ook vaak hand in hand gaan. Deze dag leer je over de spijsvertering, de rol van de darmflora en hoe je de meest voorkomende darmklachten aan kunt pakken.

Nienke Gottenbos, de poepdokter

Orthomoleculaire therapie: hoe kun je veilig werken met voedingsstoffen?
Ochtend: interacties tussen orthomuleculaire suppletie en medicatie. Middag: stress in relatie tot de hormonale assen: de invloed van cortisol op je hormonale systeem.

Casper Beukema, orthomoleculair therapeut

Orthomoleculaire therapie: neurotransmitters: de moleculen van je gedrag
Onze persoonlijkheid en gedragingen worden grotendeels bepaald door neurotransmitters: stoffen die je zenuwstelsel besturen en daarmee overal invloed op hebben. Deze dag kijken we naar het effect van de verschillende neurotransmitters en welke gevolgen een tekort kunnen hebben. Uiteraard gaan we ook met oplossingen aan de slag om weer in balans te kunnen komen. Je zult merken dat deze verdeling in kaart brengen een enorm goede tool is tijdens je consulten. Reken op veel herkenbaarheid bij jezelf en je cliënten!

Casper Beukema, orthomoleculair therapeut

Stressologie in de praktijk: hoe kun je meer resultaat boeken bij meer klanten?
In dit deel van de opleiding ga je leren: dat een goed lopende praktijk de 80-20-80 regel volgt (80% instelling 20% arbeid 80% opbrengst), hoe je jouw praktijk op de kaart zet, hoe je jouw doelgroep beter kunt specificeren, hoe je de juiste keuzes maakt qua doelgroep, welke marketingmethodes er zijn en welke bij jou passen, hoe je deze methodes het beste inzet om jouw doelgroep te bereiken en hoe je meer omzet per klant kunt maken.

Peter de Vroed, trainer/therapeut

Schildklier: wat is de rol van de schildklier? En wat is de relatie met de energiehuishouding en de bijnieren?
De werking van de schildklier en schildklierhormonen. Als stressologie onvoldoende aanslaat kan er een probleem zijn met de schildklier en/of schildklierhormonen. Hoe kom je daar achter en hoe los je het op met voedingsstoffen?

Kim van Wetten, arts en natuurarts (integrale geneeskunde)(

Hart en vaten: Hoe oud ben je van binnen?
Deze dag staat in het teken van “wat stress betekent voor je bloedvaten” én wat je kan doen om jezelf te beschermen. We gaan praktisch aan de slag met meetapparatuur om fysieke en mentale stress in kaart te brengen. Daarnaast staan we stil bij de rol van laaggradige ontstekingen en wat dat betekend voor stress op cellulair niveau. We geven uitleg over hoe je dit in kaart kan brengen middels een bloedtest en wat je kan doen om je lichaam te beschermen. Deze scholingssdag bevat praktische oefeningen, praktijkervaringen en advies met betrekking tot orthomoleculaire- en fytotherapeutische advisering.

Rob van der Ven, Hearthealth

Psychologie: de kracht van de psyche om van stress naar geluk te komen.
Op deze dag leer je hoe je je cliënt psycho-educatie en adviezen kunt geven vanuit de visie van holistische psychologie. Met deze adviezen kunnen jouw clienten zelf aan de slag. Theorie en praktische handvatten worden gecombineerd. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere hechting, trauma, copingmechanismen/strategieën, overtuigingen, lichaamsgerichte oefeningen, (zelf)bewustzijn en zelfobservatie (als tool voor verandering).

Anja van Onna, psycholoog

Bloedsuikers en insuline resistentie: suikers kapen je brein!
Nog altijd bestaan er veel misverstanden over suiker, en dan met name over alles wat zich als suiker gedraagt in je lichaam. Maar daarmee net zo hard zorgt voor een instabiele bloedsuikerspiegel. We gaan het dus hebben over koolhydraten in alle soorten en maten. Want insuline is bedoeld voor hele andere zaken dan alleen maar die bloedsuikerspiegel reguleren… Met deze inzichten kun je niet alleen zelf aan de slag, maar ook jouw klanten. Praktische insteek met een knipoog.

Lynn Hogendoorn, stressoloog, grip op gezondheid.nl

Ademen: van stress naar geluk door anders te gaan ademen
We gaan gebruik maken van de drie meest belangrijke ademhalingstechnieken om rustiger te worden uit de yoga filosofie en we leren het effect op de HPA-as (stress-as). Leer je cliënten wat het belang is van de bewuste ademhaling in het dagelijkse leven om stress te voorkomen.

Luz Dary Schilt, yogatherapeut

Lichaamswijsheid: no body lies, er is geen lichaam dat liegt
Jouw lichaam vertelt jou alle antwoorden, alleen hoe herken je deze? Jouw lijf heeft altijd het allerbeste met jou voor, het is er alleen voor jou en voor niemand anders. Daarom mag je er vanuit gaan dat het de meest eerlijke antwoorden geeft. Maar wanneer is een lijfelijke reactie vanuit pure intentie en wanneer is het vanuit gedachten, (beperkende) overtuigingen en aannames? Tijdens deze lesdag zal je niet alleen leren, maar ook aan den lijve gaan ondervinden op welke manieren jouw lijf jou aangeeft wat jij nodig hebt. Deze technieken zijn niet alleen inzichtelijk en handig voor jezelf, maar juist ook zeer waardevol om toe te kunnen passen bij je clienten.

Margriet de Rijk, Academie voor Lichaamswijsheid/LoodZ Rijk Leven

Menstruatie: Grip op de cyclus
De invloed van de maatschappij op de menstruatiecyclus is groter dan je wellicht zou denken. Uit grootschalig onderzoek komt naar voren dat 84% van alle vrouwen met zorgelijke menstruatieklachten rondlopen zonder dit zelf te beseffen. Dat cyclus gerelateerde klachten impact heeft op lichaam en geest mogen helder zijn. Maar wist je dat het ook een enorme impact heeft op (seks)relaties en op de arbeidsmarkt? Door meer kennis te delen over hoe de cyclus zich verhoudt tot de natuur kunnen de verborgen positieve krachten van vrouwen zichtbaar worden en worden valkuilen vermeden. Hierdoor krijgt stress minder kans, ontstaat er meer wederzijds begrip (zowel in relaties als op de werkvloer), wordt een vrouw 200-300% productiever en kunnen vrouwen vanuit rust meer gaan leven naar hun eigen cyclus. Door onze methode toe te passen ervaren vrouwen minder bloedverlies, meer energie en minder klachten.

Anke Verhagen, menstruatie voorlichting instituut

Re-connecting energies: “Let food be thy medicine and medicine be thy food!
Op deze dag geef ik je een aantal simpele en krachtige gereedschappen die je kunt gebruiken voor jezelf zowel als voor je klanten. Ze zorgen dat je zelfvertrouwen enorm groeit en je leert je persoonlijke kwaliteiten te herkennen. Daarnaast leer je deze dag hoe je prana energie ( levensenergie) bij voedingsproducten kunt testen. Ook komt aan bod welke voedingsstoffen je energie huishouding in harmonie brengen en welke voedingsstoffen onrust creëren in je lichaam. Daarnaast geef ik je handvaten op gebied van voeding die jouw of jouw klant zijn/ haar energie in evenwicht brengen. Je krijgt ook informatie over voeding die negatief werkt op dit gebied!

Nanneke de Vos, Praktijk de Ware Bron

Oxytocine: hoe kun je oxytocine boosten en cortisol de kop indrukken?
Oxytocine is een kernwoord bij ontstressen. Als sleutel voor het activeren van het para-sympathisch zenuwstelsel is het de directe tegenhanger van adrenaline en cortisol. Terwijl de andere gelukshormonen vanuit voeding en voedingsconcentraten aangevuld kunnen worden, wordt Oxytocine vooral aangemaakt door aanraking. Oxytocine ontstrest direct, geeft rust, ondersteunt bij herstel en speelt een cruciale rol bij sociale verbondenheid. In het ochtendgedeelte van de lesdag leer je over hoe aanraking en ontstressen nou precies werkt en de middag staat in het teken van doen: handmassage volgens de principes van Tactiel Stimulering. Direct en praktisch: je kan er de volgende dag gelijk al mee werken en laat je verbazen door de verbluffende resultaten!

Emmy en Willfred de Ligny, docenten Tactiel Stimulering van de School of Touch

Stressologie in de praktijk: de stressoloog als therapeut
Alle vragen over het opzetten van een praktijk en alle regels die daar aan vast hangen komen in mijn lesdag aan bod in de Stressologie opleiding. Ondanks dat er wetten en regels zijn in Nederland is het voor iedereen anders. Dus een niet allemaal naar de CAT om iets af te sluiten. Soms klinkt iets mooier dan het is.

Anita Krijnen, natuurgeneeskundig therapeut

Hersengolven: van stress naar geluk door het sturen van je hersengolven kan, maar hoe doe je dat?
Meditatie versus ‘In the Power’. We zijn bekend met de positieve effecten van mediteren. Het geeft rust en ontspanning. Maar er nog een andere techniek die bijna nog niemand kent en die bijzonder krachtig is, het is ‘In the Power’ waardoor je nóg verder en dieper in een andere staat van bewustzijn raakt en dus op andere hersengolven. Dit zorgt voor een sterker anti-stress werking en het herijken van het systeem.

Diana English, energetisch coach en medium

Systemisch werk: wat kunnen familie- en organisatie- en symptoomopstellingen betekenen op de reis van stress naar geluk?
Tijdens deze dag in de opleiding kun je ontdekken wat systemisch werk inhoudt en ken je de vijf basisprincipes. Je krijgt inzicht in wat symptomen van stress te vertellen hebben. Je krijgt inzicht in automatisch en dienend gedrag ten aanzien van stress en geluk. Je kan zelf een opstelling ervaren en welk effect het heeft om op het gewaarzijnsniveau te werken. Daarnaast leer je hoe je eenvoudige systemische oefeningen in kan zetten in je begeleiding.

Inga Freudenberg, trainer, coach

Hormonen: wat kan je nog meer met hormonen?
Op deze dag van de opleiding gaat Francisca je meer de verbanden laten zien tussen de invloed van stress op de hormonen, oestrogeen, progesteron en testosteron. Waarom raken deze hormonen uit balans. En hoe ontstaan dan de klachten zoals PMS, oestrogeen dominantie, PCOS en dag 11 juniovergangsklachten. Wat heeft overgewicht met hormonen te maken. Welke invloed hebben hormoonverstorende stoffen op ons lichaam.

Francisca van den Berg, hormoonexpert

Orthomoleculaire therapie: wat doen al die stofjes in de producten waar we mee werken?
Deze dag staat in het teken van de producten waar we mee werken. In relate tot de darmgezondheid, ook erg belangrijk. Waar je ergens anders ‘gewoon’ met rhodiola of 5 HTP aan de slag zou gaan maakt Inner Vitamins formules, formules om rhodiola of 5 HTP (of andere stofjes) nog beter te laten werken. Dit kan door er andere stofjes aan toe te voegen, paddenstoelen bijvoorbeeld. Stefan en Delroy gaan in op de producten, de verschillende stoffen en hun werking.

Stefan Gyarmathy (natuurgeneeskundig-, orthomoleculair- en kPNI therapeut) en Delroy Humphreys (natuurgeneeskundig therapeut)

Zenuwstelstel: hoe kun je met een reset klachten verhelpen?
Als ons autonoom zenuwstelsel optimaal functioneert heb je géén mentale, emotionele of lichamelijke klachten. Als je energetisch systeem een positieve magneetwerking heeft dan leef je volgens je zielsplan. We bespreken deze dag de werkingsprincipes van ons zenuwstelsel en energetisch systeem. Met de Healing Reset Methode zijn alle verstoringen in deze systemen te (zelf-) resetten. Iedereen laat ik individueel ervaren wat resetten van je systeem is. Ik leer je een zelf resettap-proces wat het functioneren van je autonoom zenuwstelsel en energetisch systeem optimaliseert.

Marcel Heijnes, alchemist, natuurgeneeskundige, grondlegger Healing Reset Methode


Overige Informatie

Voorwaarde voor deelname: Certificaat/diploma toegepaste stressologie

Lesdagen: 1 keer per maand een vrijdag en zaterdag (aaneengesloten) van 10u tot 16.00/16.30

Lesdag: 10u tot 12.30, half uur pauze, 13.00 tot 16.00-16.30

Locatie: Centrum voor Stressologie (bij BizzTribe) Straatweg 30a in Maarssen

Projectie: Eigen PC via zoom

Lunch: Er is volop lekkers maar graag zelf zorgen voor een lunchpakket

Data: 16 en 17 sept, 14 en 15 okt, 11 en 12 nov, 9 en 10 dec, 6 en 7 jan, 17 en 18 feb, 10 en 11 maart, 14 en 15 april, 12 en 13 mei, 16 en 17 juni

Prijs: 3.450,- (bij inschrijving voor 1 september 2022 22 2.950,-)-

Prijs per les: Losse lesdagen zijn te volgen als er ruimte is op de locatie of via Zoom (prijs: 195,- per dag).

Overnachten: Suggesties: Logement Swaenenvecht in Oud Zuilen (5 min met de auto), Logement aan de Vecht in Breukelen (10 min), Bed & Breakfast Geesberge in Maarssen (10 min), Van der Valk Breukelen (10 min).


Certificaat/diploma - accreditatie

Level 1 - Opleiding toegepaste stressololgie: Door KTNO geaccrediteerd voor 18,5 EC. Toegepaste Stressologie K12030. Je ontvangt een certificaat Toegepast Stressoloog na afronding.

Level 2 - Vakopleiding stressologie: van 20 dagen is in 2021 door KTNO geaccrediteerd voor 29 EC, dat zal hoger worden, de aanvraag is nog in behandeling). Je ontvangt en diploma Stressologie na afronding.